Search
  • Berit

Mofingo og Tubab


Mofingo (svart "person") og Tubab (hvit "person") – to kjekke karer som om noen måneder skal vokte tomta vår.

Da vi tok Tubab og Mofingo ut fra kullet var de fulle av mark over hele kroppen. Årsaken til markene er fluene som legger egg.

De er glade, fornøyde og tillitsfulle krabater i dag.

Fjerning av termitter

På tomta vår har vi 4 større eller mindre termittuer, og har engasjert 2 sterke karer til å fjerne de 2 største, i første omgang. Vi fulgte arbeidet i tre dager før vi måtte reise hjem, og da var de ikke halvveis på den første ennå. Det er et tungt arbeide. Uten at jeg klarer å dokumentere hvordan termittene bygger tuene sine har jeg blitt fortalt at de blander spytt/egen kroppsvæske sammen med sand. Dette blir en «steinhard» masse, som står imot all slags vær. Poenget er å finne dronningen. Det er også blitt meg fortalt at dersom tua er borte og dronningen blir uskadeliggjort vil resten av termittene flykte. Vi får tro at de som selv lever i disse områdene er kyndige på dette feltet, og håpe på det beste.

Dronninga hos termittene blir en ren «eggleggingsmaskin» som kan bli opptil 10 cm eller mer. Slike store dronninger er så godt som ubevegelige. Dronningen kan legge flere tusen egg i løpet av et døgn.

Termitter lever av dødt treverk og utgjør dermed en stor trussel mot bygninger og andre konstruksjoner laget av tre. De kan også spise papir og på den måten ødelegge biblioteker og arkiver. Skaden er gjerne ikke synlig utenfra fordi disse lyssky insektene nesten alltid beveger seg i ganger under overflaten. En angrepet struktur kan se hel ut fra utsiden, men være helt uthulet inni slik at den smuldrer ved den minste belastning. Det er ventet at termittene vil bre seg nordover som følge av global oppvarming, dermed vil også områdene som er utsatt for termittskader øke.


16 views

Heartlift

Adresse: 

Sagaveien 11 B
3050 Mjøndalen - Norway

Lik oss

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now