top of page

Ferie med mening


Kombinerer sol og bading med innsats for Gambias fattigste

DAG FONBÆK (VG) - I GAMBIA BRUFUT (VG) - Før hadde jeg ingenting. Nå tjener jeg mine egne penger. Jeg er så takknemlig! smiler syjenta Sally (22). Annerledes-turismen fra Norge har gitt fattige landsbyjenter i Gambia et verdig liv. Ikke rart de stråler av glede! Gambia er ferielandet som gir muligheter for å kombinere sol og bading med meningsfylle feriesysler: Som å lære en ny kultur å kjenne i et tett-på-møte med lokalbefolkningen, samtidig som du – med enkle midler – bidrar til å gjøre hverdagen litt lettere for dem som har minst.

Norsk besøksmål

Minibussen med de ti norske turistene stanser i landsbyen Brufut, en liten times kjøring fra hovedstaden Banjul.

Den støvete småbyen er blitt besøksmål for norske turister, takket være innsatsen til norske velgjørere som Berit Løvstad fra Vikersund, Vigdis Jordal fra Snarøya og turarrangør Linda Veråsdal i Ethical Travel Portal. Innsamlede midler og pengegaver har gitt flere hundre av landsbyens skolebarn nye, flotte oransje skoleuniformer – sydd av jentene på sysentret som ble åpnet i mars. Sally og fire andre unge kvinner fikk sjansen til å tjene sine egne penger. Nå er flere kommet til, og sysentret må flytte til større lokaler borti gaten – vegg i vegg med et data-undervisningsrom fylt med utrangerte PC’er fra en stor norsk bank.

Workshop

I dag er det workshop på skolen i Brufut. Under kjempe-mangotreet i skolegården demonstrerer turistene Britt Onseng, Torill Odden og Jorunn Skogstad strikkekunsten for en gruppe storøyde landsbykvinner i fargerike gevanter. Pinner og fargerikt garn har de hatt med fra Norge. Noen lærer fort, andre får ikke pinnene til å lystre. Men alle blir de så ivrige at de ikke tar seg tid til å spise fra lunchfatet med domodah som blir satt fram til dem. I skolegården står også Johnny Grimnes fra Vikersund og skrur sammen spisebord og olabiler til skoleungene – sammen med en håndfull av landsbyens menn som aldri før har sett en så stålblank hammer. Johnny lærer dem å bruke verktøyet – og snart har de lokale gutta tatt over jobben! Jernbaneansatte Johnny tar ferien sin i Brufut – og kan knapt tenke seg en mer meningsfylt ferieform. - Ferie for meg er å gjøre noe annet. At det jeg gjør kommer andre til nytte, er ren bonus, sier handymannen

- Ringer i vannet

Når noen hjelpes i gang, skapes ringer i vannet. - Skal vi få fart på Gambia er det kvinnene vi må satse på, mener Vigdis Jordal i Heartlift, som gjennom innsamlinger, skoleprosjekter etc. vier mye av livet sitt til å gi afrikanske kvinner en bedre levevei. Skolebarn i Gambia får lærebøker, hjelpemidler og helsekontroll av de samme midlene. Snarøya-kvinnen tror veien å gå er å jobbe direkte mot lokalsamfunnet, der all hjelpen kommer fram dit den skal, uten mellomledd. - Å knytte hjelpeprosjektene til ansvarlig turisme gjør at flere bidrar. Turistene får meningsfylte ferieopplevelser i form av møter med mennesker som de vil huske resten av livet, sier Jordal.

- Clean hands!

I et hjørne av skolegården forklarer Jordal landsbykvinnene hvor viktig det er med personlig hygiene for å unngå smitte og sykdommer. - Clean hands. Long life! maner hun. Og kvinnene nikker, mens de lærer seg å lage såpe som de kan selge videre. Noen andre lærer seg å gjenbruke papir, slik at de kan lage og selge bøker av resirklulert papiravfall. Inne på skolekjøkkenet – også det bygd av innsamlede norske penger – har kvinner laget en kakedeig som de har fylt i små former. Formene puttes inn i en 150 graders varm ovn drevet av solenergi og ingenting annet. Folk stimler sammen for å se ovnen – anskaffet for penger innsamlet av SAS-ansatte.

- Meningsfylt

- Det gir mening å bruke ferien sin her, sier reisevante Rolf Sørby fra Kongsberg. - En ting er å lese om ansvarlig turisme, men å se det på nært hold, komme tett innpå menneskene og se hva engasjementet fører til, det er sterkt, sier han. Willy Bjørn Øyrås forteller at han og kona Marit hørte om Gambia-turen og prosjektene til Heartlift og Lift Gambia i et foredrag på reisebutikken Nomaden i Oslo – og at de bestemte seg for å bli med der og da. - Det angrer vi ikke på. En slik tur oppleves som tvers igjennom meningsfylt, sier Willy til VG.

Fadderbarn

Gjennom sine ca. 40 reiser til landet har Berit Løvstad i Lift Gambia bl.a. formidlet fadderskap til hundrevis av skolebarn. - Det er moro å hjelpe mennesker som er så takknemlige, sier hun til VG. Lift Gambia gir også kvinnene mikrolån, slik at de kan komme i gang med egen virksomhet. I tillegg har Berit og Vigdis kjøpt en tomt i Brufut for å bygge et aktivitetshus med helsestasjon og undervisningsrom. - Drømmen er å få i gang en yrkesutdanning for landsbyens unge, med f.eks. møbelsnekkeri og bilmekanikk, sier Berit. - Det handler om å få ting til å skje, legger Vigdis til.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page