Search
  • Thore Skustad

Tubaab, - Tubaab,- white man in The Gambia!


En flokk med skolebarn løper alt de orket etter jeepen. De strømmet ut omtrent som en bisverm. White man,- White man,- Alle var kledd likt. I blå og hvite uniformer. Guttene med kort bukse og jentene i kjole. Tett opp til jeepen.

Opp på sidene, bankende med hendene og noen rett bak i den tette støvskyen som virvlet opp i luften. Guiden holdt seg fast med en hånd på det han kalte kontoret, en liten lem bak på jeepen, og ropte frem til sjåføren. Kjør fortere, - vi bør komme oss unna. En etter en måtte de unge stramme kroppene gi opp mens de ropte og skrek etter oss og viftet med hendene. Alle unntatt en gutt, litt høyere enn de andre, som forfulgte oss enda en stund. Til slutt begynte han å sakke etter og måtte gi seg etter en fantastisk spurt. Vi var på vei til Footsteps Eco Lodge, et lite overnattingssted midt i jungelen. Et hotell som ble så nøytralt og miljøvennlig drevet, - som det går an. Meningen var at om de skulle slutte var fotsporene det eneste som skulle være igjen.

Det var deilig med iskaldt drikke og en dukkert i det kalde grunnvannet som var samlet opp fra det store dyp i en ferskvannskilde til en liten pool midt i hotell området. Det var bygget runde Afrikanske hytter med de særpregede spisse tak rundt hovedområdet ved poolen og restauranten. To velstelte hunder voktet det hele. Et fantastisk folk. Smil, varme og vennlighet over alt. Sjokoladebrun hud. Et folk som holder sin verdighet og knapt nok viser hvis det lider. Det er godt med en hjelpende hånd når behovet er der. En hjelp blant annet fra organisasjoner i en bedre stilt del av verden. En hjelp det er tydelig at den mottas med takk på en verdig og vennlig måte og gjerne dagen etterpå, med et enda fastere håndtrykk og en personlig samtale som sier hvor godt det egentlig gjør. Den hjelpen fra Heartlift, - den hjelpen du kan se når frem. Den hjelpen du kan kjenne lukten av og den hjelpen som brenner inne i kroppen og lager nye vennskapsbånd som kanskje holder livet ut. Det er den hjelpen som er god og gi Det er den hjelpen som er god å få Papa! Hi papa, -. How are you today? Oh, - I`m fine thank you. And you? How are you? Hver dag,-. På vårt valgte hotell, en hånd som vinket og ga en trygg og vennlig følelse mens rom ble ryddet. Lemon Creek, kolonistil, apekatter på leting etter mat og et yrende fugleliv-, over alt. Solskinnskysten av vestafrika. Sult. Atlanteren med deilig varmt vann. Juice gutta. Vennligheten som møter deg over alt. Blomsterpyntet seng når du kommer. God mat. Vennskap! Hva mer kan forlanges? Banjul, - hovedstaden med et yrende folkeliv og et marked som ikke kan unnværes. I have something for you sir! Look at this. Only 1200 Dalasi! Special price for you sir! Give me 600! Havn med kilometer lange lastebil køer. Havnehavn, - en sandbanke hvor trebåter er dratt inn på land og hvor hundre hender vil bære deg ombord i båten for frakt over til den andre siden av Gambia river. Fattigdom. Brufut Nyrsery School. En del av en sandbanke, som alt annet, en mur rundt, noen skolebygninger, et kjøkken og en latrine. Et skoleorkester spillende, marsjerende, unger som danser grasiøst - roper, - Tubaab, - kommer bort, - må ta på deg.

Et varmt måltid , - til alle, - lagd på bål i store gryter utendørs. Du føler deg beskjemt, - som fremmed, - og setter ned din talerken til de som du skjønner trenger det mest. En talerken som blir tømt av ivrige barnehender på et blunk. Et måltid samlet inn av vennlige sponsorer. Et måltid de vil gi tilbake som takk for vår hjelp med fordeling av ris og gaver fra sponsorer. Som takk for utført hjelp på lekeapparater og bygninger. Etter en stund skjønner jeg, som førstereis gutt, litt av innholdet på det arbeidet som er utført i en årrekke. Arbeid som er utført på kveldstid og helger her hjemme i Norge, - og som for enkelte har blitt et fast ferie innslag her nede uten for mye avslapping. Kjempegjeng! Fadderordningen virker den, -du kan være med ned, - og ja, - jeg har fått en liten venn og passe på. Thore Skustad, På tur til Gambia med fadderorganisasjonen Heartlift og Ethical Travel Portal


24 views

Heartlift

Adresse: 

Sagaveien 11 B
3050 Mjøndalen - Norway

Lik oss

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now